10 manieren om de voedselveiligheid te garanderen

Geplaatst op

In deze blog willen we je graag op de hoogte stellen van 10 manieren waarop jij de voedselveiligheid in jouw bedrijf kan waarborgen. We kennen allemaal de voorbeelden van de Smaakpolitie, waarbij eten op ongure temperaturen bewaard werd. Je moet er toch niet aan denken dat je gasten een voedselvergiftiging krijgen, dan kun je de tent wel sluiten. Mond-op-mondreclame gaat sneller dan je denkt. Lees snel verder en ontdek alle 10 tips.

Ongediertebestrijding

Ongediertebestrijding speelt een belangrijke rol in het behouden van de voedselveiligheid. Er zijn tal van dieren die de kwaliteit van voedsel danig verpesten. Denk aan kakkerlakken, vliegen en andere insecten. Ze verspreiden ziektes en moeten kost wat kost uit de keuken en koelkast gehouden worden. Maar dit zijn niet de enige boosdoeners, wat te denken van ratten en muizen. Deze knaagdieren knagen niet alleen, ze verspreiden ziekmakers. De meest handige tip is: zorg dat er voor deze dieren niets te halen is. Daarnaast is een goede hygiëne in de keuken ook erg belangrijk. En mocht er toch een eigenwijze rat of kakkerlak in de smetteloze keuken komen, bel dan direct de verdelgers en geeft het signalement van de indringer door.

Afvalbeheer

Er zijn richtlijnen waarin te lezen valt hoe je met afval om moet gaan. Een aantal tips maken het je gemakkelijk om hier aan te voldoen. Zet de bak van het aanrecht vandaan waar eten wordt bereid. Zorg dat je de bak niet met je handen hoeft aan te raken. Een afvalbak met een voetpedaal is ideaal voor een goede hygiëne in de keuken. Zorg dat je de afvalzakken, afval van de dagen daarvoor, buiten in een afgesloten faciliteit bewaart. Dan is het uit de keuken en buiten het bereik van ongedierte.

Stel een schoonmaakschema op

Om zeker te weten dat alles schoon en fris is, is het goed om een schoonmaakschema op te stellen. Zo weet iedereen waar ze aan toe zijn en worden er geen schoonmaakbeurten overgeslagen. Dit alles is er opgericht om de keuken netjes en schoon te houden. Natuurlijk is het niet alleen de keuken die schoongemaakt moet worden. Ook de plekken waar het voedsel bewaard wordt, moeten geregeld gereinigd worden. Heb je een restaurant of cafetaria? Dan is het voor de presentatie van je bedrijf allesbepalend dat de zaak schoon is. Run je een snackbar? Zorg dan dat de vitrine perfect schoon is.

Onderhoud aan je pand

Kapotte rioleringen, gaten in de muur of vloer: het zijn allemaal uitnodigingen aan de knaagdieren om eens lekker huis te houden in je zaak. Het is zo belangrijk om tijdig onderhoud te plegen aan het pand van je bedrijf.

Onderhoud je machines

Naast het schoonhouden van je machines is het ook bijzonder belangrijk ze op technisch vlak in een goede staat te houden. Alleen dan kun je er veilig voedsel mee bereiden.

Werkkleding

Zowel voor de presentatie als voor de hygiëne is het goed om je personeel werkkleding te laten dragen. Als ze voedsel voor klanten bereiden, zoals broodjes, dan is het slim om je medewerkers handschoenen te laten dragen. Ook handenwassen is essentieel.

Zorg voor het milieu

Maak zoveel mogelijk gebruik van milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen. Een schone keuken is belangrijk, maar een schoon milieu ook. Pas op dat schoonmaakmiddelen het voedsel niet verontreinigen. Spoel oppervlakken, waarop voedsel bereid wordt, altijd grondig af met water.

Opslag

Bewaar voedsel op de juiste manier, want niet elk levensmiddel vraagt om dezelfde bewaarcondities. Houdt hierbij rekening met de juiste temperatuur en vochtigheidsgraad waarop producten bewaard moeten worden.

Voedsel apart bewaren

Het is belangrijk om sommige soorten voedsel apart te bewaren, bijvoorbeeld rauwe kip apart van groentes en fruit. Zo voorkom je een besmetting met onder andere salmonella.

Opbouw van een voedselbereidingsmachine:
Er zijn een aantal basisprincipes die in acht genomen moeten worden, om de voedselveiligheid in je bedrijf te waarborgen.

  • Makkelijk te reinigen. Kunt hem uit elkaar halen.
  • Eenvoudig te inspecteren en te reinigen. Onderhoud is eenvoudig.
  • Holle gedeeltes zijn hermetisch afgesloten.
  • Je hanteert een reinigingsschema voor de machine
  • Machine werkt goed, geen kapotte onderdelen.

Opleiding van het personeel

Het is aan te raden om medewerkers een cursus voedselbereiding aan te bieden of een vooropleiding te eisen voor bepaalde functies. Zo weten ze wat ze moeten doen en zullen er niet snel fouten gemaakt worden, met alle gevolgen van dien.

Conclusie

Een eigen zaak hebben is heerlijk, zeker als het in de gezellige, bruisende business van de horeca is. Natuurlijk komt zo’n zaak wel met een grote verantwoordelijkheid voor de gezondheid van je klanten. Voedselveiligheid is een groot goed dat bewaakt moet worden. In deze blog hebben we je daar een aantal handige tips voor gegeven. Wil je het zekere voor het onzekere nemen? Laat dan je bedrijf checken door een expert in voedselveiligheid. Dan weet je dat je goed zit!

Gerelateerde berichten

Boekel AGF Groothandel: Waarom 300 Restaurants Kiezen voor Onze Dagverse Producten

Elke eigenaar van een restaurant kent de uitdagingen van het inkopen van eten. Restaurants hebben vaak grote hoeveelheden verse producten nodig die...

Lees meer

Over ons

Op bekijkmenu.nl vind je tal van leuke blogs om de nodige inspiratie op te doen. Lees snel tal van leuke blogs

Contactgegevens

Via info @ bekijkmenu.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden