Alles wat je wilt weten over wijnen voor bij het kerstdiner

Geplaatst op

Het is weer zover, tijd om te bedenken wat je je gasten gaat serveren met kerst. Naast wat er op de borden komt te liggen is het niet onbelangrijk wat voor drank je serveert. Met dit artikel helpen we je een handje door middel van tips over wijnen voor bij het kerstdiner.

Iedereen welkom met behulp van bubbels
Het eerste wat je wilt wanneer je een kerstdiner host is iedereen een warm welkom geven. Met een glaasje bubbels zorg je voor een hartelijk welkom en feestelijk begin van de avond. Wil je niet te veel uitgeven aan bubbels dan is het kopen van prosecco in plaats van champagne een aanrader (die van de supermarkt bij jouw in de buurt is prima). Wil je je gasten een wat meer high end ervaring geven, kies dan voor de knaller onder de champagnes en ga voor Moët.

De toon zetten met een populair glaasje wit
Nadat alle gasten welkom geheten zijn is het tijd om aan tafel te gaan voor het voorgerecht. Bij het voorgerecht is het een goed idee om een wat lichtere witte wijn te serveren. Er zijn verschillende varianten witte wijn, de meeste bekende zijn chardonnay of sauvignon blanc. Houden je gasten van wat vollere, vettige wijn? Dan is chardonnay de beste optie. Houden je gasten meer van een wat lichtere frisse wijn? Kies dan voor een sauvignon blanc. Wil je op safe spelen? Clearwater cove is een wijn die zowel chardonnay als sauvignon liefhebbers kan bekoren.  Wil je wat anders proberen? Probeer dan eens een Armeense wijn. Deze wijnen zijn nog niet zo heel bekend in Nederland, maar hebben een zeer rijke smaak.

Volle rode wijn voor bij het hoofdgerecht
Tijdens het hoofdgerecht is het gebruikelijk om een wijn te serveren die wat meer ‘body’ heeft. Zeker wanneer je (rood) vlees serveert is het een goed idee om voor een volle rode wijn te kiezen, zoals een Cabernet Sauvignon of Malbec. Voor wie zich dat kan veroorloven, zijn oudere wijnen zeer geschikt. Serveer je een hoofdgerecht met vis, dan kan kiezen voor een witte wijn of een wat lichtere rode wijn.

Afsluiten met een dessertwijn
Iedereen heeft zijn buik al redelijk rond gegeten en ook de wijn heeft rijkelijk gevloeid. Om de avond compleet te maken sluit je af met een dessert en een bijpassende dessertwijn. Dessertwijn is vaak zoet en wordt daarom bij de laatste gang geserveerd. Serveer je een dessert met roomijs, kies dan voor een ‘rijke’, volle dessertwijn zoals Sauternes of Muscat. Serveer je een dessert met fruit, dan is Moscato d’Asti of Cider voor jou de beste keuze.

Er zit altijd wel een wijnkenner in het gezelschap. Met behulp van deze tips over wijnen voor bij het kerstdiner belooft het voor iedereen een zalig kerstfeest te worden.

Gerelateerde berichten

Boekel AGF Groothandel: Waarom 300 Restaurants Kiezen voor Onze Dagverse Producten

Elke eigenaar van een restaurant kent de uitdagingen van het inkopen van eten. Restaurants hebben vaak grote hoeveelheden verse producten nodig die...

Lees meer

Over ons

Op bekijkmenu.nl vind je tal van leuke blogs om de nodige inspiratie op te doen. Lees snel tal van leuke blogs

Contactgegevens

Via info @ bekijkmenu.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden