De geschiedenis van het zwarte goud

Geplaatst op

Wie wordt er niet ’s ochtends mee wakker. Een kopje koffie doet wonderen als je er tegen het einde van de werkdag even doorheen zit. In deze blog gaan we in vogelvlucht langs de geschiedenis van koffie, een van de meest populaire warme drankjes die we kennen.

Een hele trip

Het kopje koffie heeft een lange reis gemaakt om bij de koffiemachine op ons werk aan te komen. Het koffiedrinken is terug te herleiden naar de jaren 575 – 850 v.Chr. In die periode dronken de Ethiopische en Keniaanse stammen de eerste koffie. Het werd vermoedelijk ook gebruikt als bron van energie tijdens lange reizen. Daarvoor werden koffiebonen gemalen en vermengt met dierlijk vet gegeten. Verder is het bekend dat er van de koffiebes in die tijd ook wijn gemaakt werd. De drank die we nu kennen als koffie heeft zijn oorsprong in Arabië en Afrika.

Koffie in Europa

Dankzij de handelaren in Venetië zijn we in Europa aan het zwarte goud gekomen. Zij handelden met de Arabieren in allerlei zaken, waaronder koffiebonen. Ook de Nederlanders zagen al snel dat er goed te verdienen was met koffie. De koffieplant is meegenomen naar Java, een kolonie van Nederland in die tijd. Al vlot groeiden daar de eerste koffieplantages. Heel slim schonken de Nederlanders in 1709 een koffieplant aan Lodewijk XIV, koning van Frankrijk. Dat zorgde voor een grote toename van koffieconsumptie in dat land. Zo groot zelfs dat Frankrijk de grootste verbruiker en producent werd van het zwarte goud.

Koffiebonen

Er zijn twee soorten koffiebonen die het meest gebruikt worden voor de productie van koffie: Arabica en Robusta. Elke regio in de wereld waar koffiebonnen groeien heeft zijn eigen klimatologische omstandigheden en samenstelling van de grond. Je kunt het vergelijken met wijn, die smaakt ook anders als de druiven uit verschillende streken afkomstig zijn. De Arabica koffieboon is qua smaak milder, zachter en subtieler dan de Robusta, die vol, krachtig, pittig en crèmeachtig smaakt. Blends van verschillende koffiebonen bestaan ook, deze zorgen voor een aparte smaak en bieden mogelijkheden om verschillende smaken te maken.

Koffiesoorten

Als een koffiezaak inloopt, dan heb je keuze uit veel verschillende soorten koffie, zoals Espresso, Cappuccino of een Americano. Dit zijn eindproducten die met verschillende toevoegingen, zoals suiker, melk siroop en andere smaakjes gemaakt worden. Koffie is dus een drankje met een enorme range aan mogelijkheden. Dat maakt dat er altijd wel een koffie bestaat die past bij iemands smaak.

Conclusie

Koffie is eeuwenoud en heeft zich door de eeuwen heen ontwikkeld als een drank waarmee bijzonder veel variaties mogelijk zijn. Uit twee koffieboonsoorten zijn diverse blends te maken waar vervolgens vele eindproducten uit voort komen, geholpen door allerlei smakelijke toevoegingen.  Koffie zal ons nog lang wakker houden.

 

Gerelateerde berichten

Boekel AGF Groothandel: Waarom 300 Restaurants Kiezen voor Onze Dagverse Producten

Elke eigenaar van een restaurant kent de uitdagingen van het inkopen van eten. Restaurants hebben vaak grote hoeveelheden verse producten nodig die...

Lees meer

Over ons

Op bekijkmenu.nl vind je tal van leuke blogs om de nodige inspiratie op te doen. Lees snel tal van leuke blogs

Contactgegevens

Via info @ bekijkmenu.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden