Geplaatst op
De procesindustrie is complex. Branchespecifieke ERP-software moet deze complexiteit eenvoudig in kaart kunnen brengen. Hoe dit in de praktijk werkt, hier.
De procesindustrie werkt met complexe processen en veranderende recepten. Software voor de voedingsindustrie moet al deze processen in kaart kunnen brengen. Vooral bij de productie van bijvoorbeeld voedingsmiddelen of medicijnen moet een ERP-software rekening houden met een hele reeks wettelijke voorschriften en vereisten. Een kant-en-klare oplossing is daarom voor veel bedrijven op dit gebied uit den boze. In plaats daarvan vraagt u om branchespecifieke en flexibel aanpasbare ERP-applicaties.
Hoe deze er precies uitzien, wat hun verschillen met gewone ERP-software zijn en wat belangrijk is bij het kiezen van de juiste oplossing voor uw eigen bedrijf is het onderwerp van dit artikel zijn. Daarvoor kijken we naar de algemene functionaliteit van een ERP-software om beter te begrijpen waarom deze perfect bij uw eigen bedrijf zou moeten passen.
Definitie: Wat is een ERP-software
ERP verwijst naar de ondernemende taak van enterprise resource planning. Het doel is om alle beschikbare middelen zo efficiënt mogelijk in te zetten in het waardecreatieproces. Dit vereist geoptimaliseerde processen in het hele bedrijf en een centraal instrument voor het controleren, plannen en bewaken ervan.
In deze context zijn resources allemaal operationele resources waarop een bedrijf kan terugvallen om zijn eigen zakelijke doeleinden te vervullen. Naast te verwerken goederen geldt dit ook voor het personeelsbestand van personeel, machines en materieel, onroerend goed, het wagenpark of financiële middelen.
Al deze middelen moeten zodanig worden verdeeld over de bestaande bedrijfsprocessen dat de processen op elk moment soepel kunnen verlopen. Tegelijkertijd moet afval worden uitgesloten. Gezien het grote aantal processen dat in een bedrijf deels parallel aan elkaar plaatsvindt, deels voortbouwend op elkaar, is dit geen gemakkelijke opgave.
Hoe ERP-software werkt
Hier komt ERP-software om de hoek komen te vallen. Dit brengt eerst alle processen van een bedrijf digitaal in kaart en voegt de gegevens samen in een centrale database. Alle actoren in het bedrijf hebben er dan toegang toe en werken vanaf nu met dezelfde gegevens. Dit zorgt voor een snellere informatiestroom en veiligere processen.
Daarnaast worden departementale grenzen overwonnen. Processen kunnen op verschillende afdelingen worden opgezet en aanzienlijk worden gestroomlijnd. Dit bespaart nog meer middelen, die vervolgens elders winstgevend kunnen worden ingevoerd. Dit gebeurt op bijna alle niveaus van het bedrijf. Daarom is het belangrijk dat de ERP-software zoveel mogelijk gebieden van het bedrijf omvat.
Ontwikkeling van een ERP-software
Hiervoor bestaat een ERP-software uit verschillende modules. Elke module bestrijkt een specifiek verantwoordelijkheidsgebied in het bedrijf en heeft tal van functies die dagelijkse processen ondersteunen. De afzonderlijke modules zijn via de centrale database met elkaar verbonden en maken zo bedrijfsbrede communicatie mogelijk.
Een ERP-software bevat tal van modules, zoals voor personeelsbeheer, productie, logistiek, goederenbeheer of zelfs voor financiële boekhouding en klantrelatiebeheer. Afhankelijk van de behoeften van een bedrijf bestaat de software uit al die modules die nodig zijn om de eigen processen in zijn geheel in kaart te kunnen brengen.
ERP-software voor de procesindustrie
Veel ERP-aanbieders hebben zich daarom gespecialiseerd in bepaalde industrieën en hebben hun oplossingen daarop aangepast. Productie software omvat belangrijke functies voor de productie en alle andere taken die zich voordoen bij de productie van de goederen.
Laten we eens kijken naar een ERP-software voor de procesindustrie en de modules die meestal in één worden gevonden.
Kwaliteit
Kwaliteitsmanagement gaat in de eerste plaats over het waarborgen van de kwaliteit van de goederen en kwaliteitscontrole. ERP-software ondersteunt met tal van functies zoals klachtenbeheer, batchbeheer of leveranciersevaluatie
Productie
Een productiemodule bevat functies voor productieplanning, receptbeheer, weging of batchdocumentatie. Ook op dit gebied wordt de mogelijkheid van aansluiting op de machines en systemen steeds belangrijker.
Kopen
Inkoop wordt ondersteund door de ERP-software met vele functies. Op deze manier kunnen wholesaleportals worden gekoppeld aan de ERP-software, kunnen aanbestedingen automatisch worden gemaakt of kunnen leveranciers worden geëvalueerd. Orderverwerking kan ook worden geautomatiseerd en routeorders kunnen worden gemaakt.
Financiën
Een financiële module biedt veel functies die alledaagse processen op dit gebied veel gemakkelijker maken. Naast financiële boekhouding kunnen ook kostenboekhouding en liquiditeitsplanning, etc. worden uitgevoerd.
Controle
Het bepalen van KPI’s en continue evaluaties van uw eigen processen leveren valide gegevens op over hoe uw bedrijf presteert. De evaluatie van de data is daarom essentieel om uw eigen processen voortdurend te optimaliseren en kosten te besparen, die vervolgens elders winstgevend kunnen worden ingezet.
Verkoop
Talrijke functies zijn ook beschikbaar in ERP-software voor verkoop. Van offertevoorbereiding tot orderverwerking, het ERP begeleidt alle processtappen aan de softwarekant en vergemakkelijkt het hele proces door vele automatiseringen.
Documentbeheer
Analoge documenten behoren tot het verleden. Tegenwoordig zijn de meeste documenten uitsluitend in digitale vorm in omloop. Een documentmanagementsysteem zorgt ervoor dat deze uniform en centraal worden opgeslagen en auditbestendig worden gearchiveerd.
Gerelateerde berichten
Boekel AGF Groothandel: Waarom 300 Restaurants Kiezen voor Onze Dagverse Producten
Elke eigenaar van een restaurant kent de uitdagingen van het inkopen van eten. Restaurants hebben vaak grote hoeveelheden verse producten nodig die...