Hoe kies ik de juiste wijnglazen

Geplaatst op

Je hebt een lekkere wijnsoort gekozen, maar dan ben je er nog niet. Er zijn heel veel wijnsoorten, maar ook veel verschillende soorten glazen. Het is van belang dat je het juiste glas kiest bij de wijn die je hebt gekozen. Als je het goede glas kiest, zal je wijn namelijk nog lekkerder smaken. Waar moet je nu op letten bij het kiezen van het juiste glas? Wij vertellen je er alles over aan de hand van drie tips. 

Het gaat om de smaak

Misschien denk je: wat maakt het soort glas nu uit? Eigenlijk gaat het bij het kiezen van het soort glas helemaal niet om de vorm, maar om de smaak van de wijn. Een wijnglas moet er namelijk niet alleen mooi uitzien, maar ook functioneel zijn. De smaakervaring begint al bij het glas. Aan het soort wijnglas kun je vaak al zien wat voor soort wijn je gaat drinken. 

De helderheid en het materiaal van het glas zijn de belangrijkste kenmerken. Kristal is een ideale glassoort, deze heeft namelijk geen tot weinig invloed op de temperatuur van de wijn. Daarnaast moet het glas natuurlijk een steel hebben, anders is er kans dat je de wijn opwarmt met je handen.

Verschillende soorten wijnglazen

Of je nu houdt van zoete witte wijn of een feestelijke champagne, voor elke soort wijn is er een passend wijnglas. 

  • Rode wijn

Als je rode wijn serveert, is het belangrijk dat het glas een brede kelk heeft en een beetje toeloopt aan de bovenzijde. Zo kan er voldoende zuurstof bij de wijn komen en blijven de aroma’s goed in het glas. 

  • Witte wijn en rosé

Je kunt dezelfde glazen gebruiken voor het serveren van witte wijn en rosé. Deze glazen zijn iets smaller dan een rode wijnglas, deze soort hoeft namelijk niet te ademen. Een te breed glas zorgt ervoor dat de aroma’s snel verdwijnen. 

  • Champagne en mousserende wijn

Voor champagne en mousserende wijn gebruik je een smal langwerpig glas. Dit glas zorgt ervoor dat de bubbels langer in de wijn blijven. 

Positie van het glas

Het wijnglas heeft niet alleen invloed op de beleving, maar ook op de smaak en geur van de wijn. Het is dus belangrijk dat je voor het juiste glas kiest. Naast de vorm is ook de positie van het glas aan tafel belangrijk. Een glas wijn plaats je altijd rechts bovenaan van het bord. Gebruik je meerdere glazen, omdat je meerdere soorten wijn schenkt, zoals een lekkere Pinot Grigio of een zoete Tokaj wijn? Plaats dan het eerste wijnglas het meest rechts. 

Gerelateerde berichten

Boekel AGF Groothandel: Waarom 300 Restaurants Kiezen voor Onze Dagverse Producten

Elke eigenaar van een restaurant kent de uitdagingen van het inkopen van eten. Restaurants hebben vaak grote hoeveelheden verse producten nodig die...

Lees meer

Over ons

Op bekijkmenu.nl vind je tal van leuke blogs om de nodige inspiratie op te doen. Lees snel tal van leuke blogs

Contactgegevens

Via info @ bekijkmenu.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden