Interessante kruiden en specerijen om mee te variëren

Geplaatst op

Ken je dat Nederlandse gezegde “verandering van spijs doet eten”? Een waarheid als een koe, om er nog zo een mooi Hollands gezegde tegen aan te gooien. Kruiden en specerijen zijn vandaag de dag gemakkelijk vanuit je luie bureaustoel online te bestellen via websites als Natural Spices. Hieronder bespreken we wat populaire maar ook wat minder voor de hand liggende specerijen om nieuw leven te blazen in je keuken avonturen.

Kruidnagel

Kruidnagels zijn niet mijn favoriete smaak, maar ik merk dat ik ze consequent gebruik voor een paar verschillende dingen gedurende het jaar. Kruidnagels voegen een warme, zoete en aromatische smaak toe aan desserts, zoals peperkoek, en ze zijn geweldig in combinatie met ham. Ik voeg vaak gemalen kruidnagels toe aan mijn hamglazuur.  Ze zijn ook een standaardingrediënt in zelfgemaakte appelboter, en ze zijn nodig om zelfgemaakte chai thee te maken. Mijn moeder voegde altijd kruidnagels toe aan haar pompoentaart.

Komijn

Komijn voegt een warme, aardse smaak toe aan gerechten. Mijn Indiase buurvrouw voegt komijnzaadjes toe aan hete olie aan het begin van recepten om de olie te doordrenken met de smaak van de zaadjes, maar ik gebruik meestal gemalen komijn om smaak toe te voegen aan Latijnse gerechten en chili.  Mijn recept voor linzen en rijst is ook gebaseerd op komijn voor extra smaak.   Komijn is een absolute “must-have” voor veel van de hartige gerechten die ik bereid.

Kerriepoeder

Ik heb dit pas onlangs geleerd, maar kerriepoeder is niet één specerij.  Het is een mengsel van verschillende specerijen.  Het bevat de volgende gemalen specerijen: koriander, kurkuma, komijn, cayennepeper, mosterd, gember en zwarte peper.  Er zijn verschillen tussen de merken, maar deze zijn in de meeste recepten aanwezig.  Uiteraard gebruiken we kerriepoeder om rijstgerechten die kenmerkende kerriesmaak te geven.  Een van mijn favoriete jeugdgerechten was de “Koreaanse rijst” van mijn moeder, op smaak gebracht met kerriepoeder.

Dille

Ik heb zowel gedroogd dillekruid als dillezaad in mijn voorraadkast. Om groentegerechten op smaak te brengen, gebruik ik vaak gedroogd dillekruid. Het past goed bij wortels, courgette en aardappelen. Het dillezaad gebruik ik vaker in augurken, relish, brood, en om azijn op smaak te brengen. Dille-azijn is heerlijk voor saladedressings.

Knoflookpoeder of knoflookgranulaat

Dit is waarschijnlijk een van mijn meest gebruikte specerijen. Het kan worden gemengd met boter en peterselie om een aantal uitstekende knoflook brood te maken. Het voegt een andere dimensie van knoflooksmaak toe aan sauzen, soepen, stoofschotels en chili. Als ik geen verse knoflook heb, doe ik er knoflookpoeder voor in de plaats. Als mijn saus of soep niet genoeg smaak heeft van het verse spul, voeg ik knoflookpoeder toe om de smaak te versterken. Het doet het ook goed in saladedressings, dry rubs en marinades.

Gember

Ik zal de eerste zijn om te beamen dat verse gember beter is, maar in noodgevallen werkt gember in poedervorm goed en kan het je een extra trip naar de winkel besparen.  Ik heb het in verschillende Aziatisch geïnspireerde gerechten gebruikt wanneer ik ontdekte dat ik geen gember had, of dat mijn gemberblokje was beschimmeld.

Foelie

Gemalen foelie wordt gemaakt van dat oranjeachtige kantachtige omhulsel dat om de nootmuskaat hierboven zit. Ik heb foelie in mijn kastje staan om één reden. Het laat zelfgemaakte donuts heerlijk smaken.

Tip: Foelie Gemalen Kopen | Foelie Kruid Bestellen Online Die kenmerkende smaak die cake donuts hebben komt van foelie in het beslag. Het is heerlijk en kan nootmuskaat vervangen in zoete gerechten. Mijn Indiase buurvrouw gebruikt het in haar curry’s en in andere hartige gerechten, maar ik heb deze toepassingen nog niet ontdekt.

Gerelateerde berichten

Boekel AGF Groothandel: Waarom 300 Restaurants Kiezen voor Onze Dagverse Producten

Elke eigenaar van een restaurant kent de uitdagingen van het inkopen van eten. Restaurants hebben vaak grote hoeveelheden verse producten nodig die...

Lees meer

Over ons

Op bekijkmenu.nl vind je tal van leuke blogs om de nodige inspiratie op te doen. Lees snel tal van leuke blogs

Contactgegevens

Via info @ bekijkmenu.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden