Pas op voor schadelijke stoffen in levensmiddelen!

Geplaatst op

Het waarborgen van de voedselveiligheid is, zeker voor grotere bedrijven, een heuse dagtaak. Bedrijven in de voedselverwerkingsindustrie, horeca en ook detailhandel zijn verplicht om te voldoen aan de regelgeving en wetten zoals deze zijn opgesteld door de Nederlandse overheid en door de Europese commissie. In deze blog noemen we een aantal schadelijke stoffen die erg gevaarlijk kunnen zijn wanneer ze in het voedsel terecht komen.

Dioxines en polychloorbifenylen

Dioxines en polychloorbifenylen worden soms aangetroffen in dierlijke producten. Met name in vette dierlijke producten. Door veelzijdig en afwisselend te eten, kun je ervoor zorgen dat je weinig van deze stoffen binnen krijgt.

Polycyclische aromatische koolwaterstoffen

Wanneer voedingsmiddelen verbranden bij hoge temperaturen, ontstaan er PAK’s. Dit zijn schadelijke stoffen die ook kankerverwekkend zijn. Daarom is het goed om geen verbrand vlees te eten.

Schimmelgifstoffen

Sommige schimmels kunnen bepaalde gifstoffen aanmaken genaamd mycotoxines. In grote hoeveelheden kunnen deze schadelijk zijn voor de gezondheid. De schimmelgifstoffen kunnen voorkomen in veel verschillende soorten levensmiddelen zoals granen, noten, koffie, cacaubonen, specerijen, peulvruchten, fruit, etc.

Bestrijdingsmiddelen

Bestrijdingsmiddelen worden in de landbouw en teelt gebruikt om ervoor te zorgen dat er geen ongedierte op de gewassen komt. Vaak blijven er bestrijdingsmiddelen over op de voedingsmiddelen en dat kan, maar hoeft niet, een gevaar zijn voor de gezondheid. Vaak worden bestrijdingsmiddelen toegepast op groenten en fruit. Deze producten zijn dusdanig gezond, dat ze ruimschoots opwegen te de mogelijk gezondheidsrisico’s.

Antibiotica

In dierlijke producten kunnen nog antibiotica teruggevonden worden. Dit komt omdat het vee in Nederland en Europa regelmatig antibiotica toegediend krijgt om ervoor te zorgen dat ze niet ziek worden. Het is wettelijk bepaald dat dieren of dierlijke producten die antibiotica hebben gekregen, niet mogen worden geslacht of gegeten.

Levensmiddelenanalyse

Als een bedrijf werkzaam is in de voedsel(verwerking)industrie, horeca, detailhandel of op enigerlei andere wijze te maken heeft met voedingswaar, dan kan het uitvoeren van een zogenaamde levensmiddelenanalyse uitkomst bieden om te onderzoeken of de producten veilig en gezond zijn.

Gerelateerde berichten

Boekel AGF Groothandel: Waarom 300 Restaurants Kiezen voor Onze Dagverse Producten

Elke eigenaar van een restaurant kent de uitdagingen van het inkopen van eten. Restaurants hebben vaak grote hoeveelheden verse producten nodig die...

Lees meer

Over ons

Op bekijkmenu.nl vind je tal van leuke blogs om de nodige inspiratie op te doen. Lees snel tal van leuke blogs

Contactgegevens

Via info @ bekijkmenu.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden