Wordt wijn altijd lekkerder als je hem langer bewaard?

Geplaatst op

Het is algemeen bekend dat oudere wijnen vaak lekkerder en duurder zijn. Geldt dit echter voor iedere wijn die je koopt? Het korte antwoord is “nee”, maar er zit natuurlijk meer achter. In deze blog behandelen we wat voor wijnen wel lekkerder worden en hoe je ervoor zorgt dat dat ook daadwerkelijk gebeurt.

Verschil in algemene houdbaarheidsdatum

De houdbaarheidsdatum van wijn wordt bepaald door bepaalde conserveringsmiddelen die van nature in wijn zitten of die door de wijnmakers eraan toegevoegd zijn. Natuurlijke conserveringsmiddelen zijn zuur, tannine en uiteraard alcohol. De verhoudingen van die stoffen verschillen per soort wijn, wat voor een verschil in houdbaarheid zorgt. Soms voegt de wijnmaker sulfiet toe aan de wijn om hem beter te beschermen tegen bederf.  Door deze variaties is het mogelijk dat je sommige wijnen maximaal een jaar kan bewaren (een lichte rode wijn) en andere tot wel 10 jaar (zoete witte wijnen).

Een wijn ‘op dronk’ of een bewaarwijn

Een wijn die lang houdbaar is, is niet hetzelfde als een wijn die ook echt lekkerder wordt met de tijd. Als een wijn naar alle waarschijnlijkheid niet lekkerder wordt, is het een wijn die al ‘op dronk’ in de winkel ligt. Deze kun je het beste binnen een tot drie jaar drinken. Dit zijn vaak de wat goedkopere wijnen. Daartegenover staan de ‘bewaarwijnen’. Dit zijn meestal wat duurdere wijnen die op het moment van aanschaf niet heel erg lekker zijn. Deze wijnen moeten als het ware in de fles rijpen en op smaak komen. In dat geval is het belangrijk dat je de ideale bewaaromstandigheden creëert.

De ideale bewaaromstandigheden

Om een wijn lang te bewaren moet je een geschikte ruimte hebben. Er zijn een aantal factoren die een kamer geschikt of ongeschikt maken:

  • De temperatuur is ongeveer 12 graden, zonder al te veel schommelingen in temperatuur. Dat zorgt dat de kurk krimpt of uitzet.
  • De ruimte is donker en goed geventileerd.
  • Je hebt iets om de wijn liggend te bewaren, zodat de kurk altijd contact heeft met de wijn.

Om je wijn liggend te bewaren kun je wijnrekken aanschaffen. Dit zie je vaak bij mensen die hun wijn ook willen presenteren. Als dat van ondergeschikt belang is, dan kun je ook een wijnkast kopen.

Geopende flessen bewaren

Ter afsluiting is het goed om te benoemen dat je geopende wijnen ook nog een korte tijd kunt bewaren. Als je door middel van een accessoire (zoals een vacuümpomp) weet te voorkomen dat er zuurstof bij de wijn komt, is het mogelijk om de wijn zelfs een week te bewaren. Doe je dit niet, dan is de smaak meestal door de oxidatie na een dag al niet meer te drinken.

Gerelateerde berichten

Boekel AGF Groothandel: Waarom 300 Restaurants Kiezen voor Onze Dagverse Producten

Elke eigenaar van een restaurant kent de uitdagingen van het inkopen van eten. Restaurants hebben vaak grote hoeveelheden verse producten nodig die...

Lees meer

Over ons

Op bekijkmenu.nl vind je tal van leuke blogs om de nodige inspiratie op te doen. Lees snel tal van leuke blogs

Contactgegevens

Via info @ bekijkmenu.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden